sobota 21. února 2009

Nastavte uši - Jamendo

Jestli vás minule zaujal článek o Magnatune, měli byste zbystřit. Jamendo totiž nabízí hudbu šířenou pod licencí Creative Commons, což v praxi znamená, že si ji můžete zdarma stáhnout a případně dál sdílet.

Při prvním zobrazení úvodní stránky na vás čekají novinky ze světa Jamenda a sice nejpopulárnější alba současného týdne a nejnovější nahrané počiny z nějaké náhodně vybrané země (po registraci z vaší vlastní). V pravém horním rohu je pak vyhledávání, kde si podle svého zájmu můžete najít svou hudbu. Při kliknutí na zvoleného interpreta, či jeho album, se dostanete na jeho stránku v Jamendu, kde si můžete něco o u umělci a jeho tvorbě přečíst, případně si projít hodnocení posluchačů.


Když se vám zvolená muzika bude líbit, můžete si ji rovnou zdarma stáhnout. Buď přímo ze stránek, nebo pomocí sítě Torrent. Já sám preferuji Torrent, i když v případě méně oblíbených alb stahování trvá déle z nedostatku seederů, ovšem mám dobrý pocit, že zbytečně nezatěžuju jejich server .

Výběr je vskutku různorodý, ačkoli převládají různé taneční a elektronické věci, což osobně moc neprožívám. Ale zase jsem díky Jamendu objevil krásu francouzského šansonu a klasického klavíru. Úplnou klasiku jsem zatím neobjevil, což neznamená, že tam někde nebude, ale kdo bude hledat, dobere se i českých věcí.

Jedni z mých nejoblíbenějších interpretů: a něco z české tvorby, adept na oblíbené:
Doufám, že se budou líbit a užijete si spoustu příjemné muziky s Jamendem podle vlastního vkusu a bez omezení vaší peněženky - umělce však samozřejmě můžete podpořit, přece jen každé euro dobré ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přispěvatelé