sobota 18. září 2010

Vinobraní ve Znojmě

Tento víkend proběhlo další Znojemské vinobraní. Oproti jiným rokům to nebyla až taková masová akce jako obvykle. Snad se projevila krize, snad nedostatek invence pořadatelů, kteří nezklamali nenáročné návštěvníky a pozvali opět „hvězdy“ naší kulturní scény, které se se svou vulgaritou a ubohostí hodí možná tak na pražskou Matějskou pouť nebo do TV Nova, ale rozhodně ne na historické vinobraní. Takoví Zdeněk Izer, Michal Suchánek, Richard Genzer a Michal David rozhodně nezklamali... Osobně za největší ostudu považuji skutečnost, že přijíždějící historický průvod v pátek večer musel čekat, než mistr Izer dokončí jakousi trapnou scénku. Nikdo ho už nesledoval a většina diváků byla otočena k uličce, odkud již znělo bubnování a fanfáry průvodu. Ovšem Zdeněk si nesměl nechat ujít svých 5 minut slávy, a tak po pódiu ještě nějakou chvilku poskakoval. Nakonec ještě zahulákal, aby lidé přivítali vjíždějící průvod a zejména krále potleskem, jak kdyby měli vítat další popovou hvězdičku. Prostě trapné.
Další podobná situace se opakovala již tradičně v sobotu. Michal David nejspíš rovněž trpí stihomamem, že ho všichni strašně žerou. Ve 22.00 mělo být zahájení ohňostroje, který bývá velice pěkný, a tak se lidé scházejí na Dolní náměstí, aby se koukli. Ovšem ohňostroji předcházel program zasloužilého umělce Davida. A jak již bývá u toho pána tradicí (aspoň u nás ve Znojmě), nevšímá si pískotu lidí, kteří už chtějí vidět ohňostroj a ne nějakého komedianta. Pískot, křik, i jinak projevovanou nelibost si totiž vykládá přesně naopak... Letos přetáhl půlhodinu. Spousta lidí už byla dost sprostých, protože při čekání o 30 minut navíc ve smršti Céček, Coly, závěrečných Poupat a podobných vypalovaček, by někomu mohlo jít o zdraví...

Každopádně vinobraní mělo i své světlejší stránky. Stranou od hlavních placů přece jen byla nějaká ta historie. Skupina Gnomus v pátek večer hrála do roztrhání těla a hráli skutečně skvěle. Takoví by měli být na hlavním pódiu, když je to teda historické vinobraní. Ale to bych asi chtěl moc. Historické trhy taky byly pěkné, ač značně prořídlé. Další světlou stránkou vinobraní bylo posezení ve Foto-galerii Taurus. V oba dny žil kulturně a naplno, jak už to bývá dobrým zvykem. Z těch, kdo tam zavítali, jistě nikdo nebyl zklamán. Burčák v Tauru byl jeden z nejlepších, které jsme pili, a celkově tamní prostředí má duši. Na rozdíl od jiných podniků zaměřených čistě na zisk...

Abych se jen neholedbal, přikládám videozáznam, který atmosféru vinobraní ve Foto-galerii Taurus poměrně dobře zachycuje, ale stejně se jí zdaleka nevyrovná.







Další záznamy naleznete na http://www.youtube.com/user/Absinthorix#grid/user/E0159F86850A2538

1 komentář:

  1. I can' t really understand what is written but Mortal Kombat + Basil Poledouris on piano in a bar, I v got to love it .

    OdpovědětVymazat

Přispěvatelé