úterý 6. ledna 2009

Česká mše vánoční (Hej mistře)

Nebo také Missa pastoralis bohemica, je nejznámějším dílem skladatele, učitele, a obrozence Jakuba Jana Ryby. Vznikla v roce 1796 pro venkovský sbor a svým zpracováním odpovídá lidovým hudebním motivům. Mše je tématicky zasazena do českého prostředí a svou jednoduchostí, radostností a celkovou prostotou je velmi dobře srozumitelná i dnes. Komerční vánoce jsou už sice definitivně za námi, ale skutečná doba vánoční křesťanského světa končí až třetí neděli po Narození Páně, to jest následující neděli po Třech králích.

I příroda se nám s vánočním počasím trochu opozdila, čehož můžeme využít k jedné z posledních příležitostí k navození radostné sváteční nálady nyní, již mimo spěch a shon, který velmi často doprovází Advent - dobu správně určenou ke zklidnění a přípravě předcházející samotným hlavním svátkům, a mimo dobu, kdy se na nás poté nabídky se svátečním programem jenom hrnou.


Rádi bychom vás tímto pozvali na nedělní bohoslužbu u Týna v 9:30 (11.ledna 2009), kde v provedení sboru Notre Dame, který působí při chrámu Matky Boží před Týnem a ve kterém oba zpíváme, toto dílo zazní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přispěvatelé